4H-yritys

Olisiko sinusta 4H-yrittäjäksi?

Yrityksen perustamisen askeleet

Aikajana auttaa sinua hahmottamaan yrityksen perustamisen vaiheet. Siinä luetelluista toimista saat myös käsityksen myös siitä, mitä kaikkea yrityksen pyörittämiseen kuuluu. Nuorelle 4H-yrittäjälle avuksi tehty opas avaa termejä ja kertoo tarkemmin, mitä missäkin vaiheessa tehdään. Jos siis esimerkiksi liiketoimintasuunnitelma tai talousraportin yhteenveto kuulostaa heprealta, saat niille selkeän suomenkielisen selityksen oppaasta. Oppaan saat 4H- yhdistyksestä tai 4H-yrityskurssilla!


Ajallisesti homma kulkee näin:

 • Päätät/päätätte yrityksen perustamisesta ja otat yhteyttä 4H-yhdistykseen.
 • Kehität yritysidean (mahdollisesti 4H-yrityskurssilla?).
 • Etsit itsellesi yritysohjaajan ja teet hänen kanssaan ohjaussopimuksen
 • Teet perustamisilmoituksen ja toimitat sen 4H-yhdistykseen.
 • Teet tarpeelliset materiaalihankinnat.
 • Suunnittelet markkinoinnin ja toteutat sen.
 • Yritystoimintasi käynnistyy.
 • Teet toimintakertomuksen.
 • Teet talousraportin yhteenvedon.
 • Arvioit 4H-yrityksesi toimintaa ja teet kehitysideoita.

Yrittäjän kannattaa aina tehdä selkeä suunnitelma siitä, mitä yrityksessä tapahtuu milloinkin. Aikatauluttaminen on tärkeää siksikin, että yritystoiminnasta saadaan mahdollisimman sujuvaa ja tuottavaa. Sinä päätät, sillä 4H-yritys pyörii aina sinun ehdoillasi!

Yrityksesi on virallisesti olemassa siitä päivästä lähtien, jona täytät perustamisilmoituksen ja toimitat sen paikalliseen 4H-yhdistykseen. Kun yrittäminen kiinnostaa, käänny Vieremän 4H-yhdistyksen puoleen!


4H-yrityksen talous


Yrittäjän tavoitteena on perustaa kannattava eli rahaa tuottava yritys. 4H-Yrityksen on pidettävä kirjaa tuloista ja menoista (=kirjanpito). Raha-asioiden seuranta, laskuttaminen ajallaan ja oikea hinnoittelu ovat yrityksesi taloudellisen menestyksen elinehto.


4H-yrityksen myynti on vuosittain 50-7000€

 • 4H-Yritys voi toimia epävirallisesti (ei y-tunnusta). Kyse on silloin itsenäisestä tulonhankkimistoiminnasta. Satunnainen laskutus voidaan hoitaa palveluntarjoajien kautta (esim. Eezy.fi tai Ukko.fi)
 • Jos yrittäjä tarvitsee säännöllisesti y-tunnusta (esim. laskutus yrityksille/yhdistyksille tai kotitaloudet haluavat käyttää kotitalousvähennystä), niin silloin suositellaan hakeutumista ennakkoperintärekisteriin (hankitaan y-tunnus, maksuton). Kaupparekisteriin (maksullinen) ilmoittautuminen eli toiminimen hankkiminen ei ole tarpeellista
 • Yksityishenkilöitä voi laskuttaa myös ilman Y-tunnusta. Tällöin kotitalouden on huomioitava, että ilman ennakonpidätystä voi maksaa 1500€/v samalla saajalle ja jos maksuja on yli 200€/v samalle saajalle, kotitalouden on tehtävä vuosi-ilmoitus.
 • Kotitalouksille kirjallista laskua ei yleensä tarvita.


4H-Yrityksellä ei ole mitään erivapauksia verotuksen suhteen

 • jos nuorella ei ole Y-tunnusta, niin nuori maksaa veroja hankkimistaan tuloista
  • nuori merkitsee kaikki kalenterivuoden aikana saamansa tulot ja menot henkilökohtaiseen veroilmoitukseensa
  • verottaja verottaa tarvittaessa seuraavana vuonna
 • jos nuorella on Y-tunnus, niin nuori täyttää elinkeinotoiminnan veroilmoituksen


4H-yrittäjien suusta:

Parasta tässä yrittämisessä on se, kun saa itse päättää asioista. Ja yllättävän helppoa tää on ollut. Usein varmasti mietitään, että miten ne paperihommat sujuu, mutta ei siinä oo mitään muuta kuin että pitää vaan pitää tarkkaa kirjanpitoa.

Upeaa 4H-yrittäjyydessä on se, että saa tehdä sitä, mistä tykkää ja sillä vielä ansaitsee. Nyt sitä ainakin oppii arvostamaan rahan arvoa, kun on itse sen tienannut.


Haluatko perustaa oman 4H-yrityksen?4H -yrityskoulutuksen voit käydä verkossa. Koulutuksen käyminen ei edellytä yhdistyksen jäsenyyttä. 4H-yrityskoulutus verkossa on yhden opintopisteen laajuinen ja on suunnattu yli 15-vuotiaille. Voit aloittaa verkkokoulutuksen koska haluat. Koulutuksen lopuksi vierailet 4H-yhdistyksessä ja voit perustaa oman 4H-yrityksen. 

Verkkokoulutus sopii sinulle, joka haluat päästä heti oppimaan 4H-yrittäjyydestä ja päästä nopeasti kehittämään omaa yritysideaa. Koulutuksen aikana katsot videoita, teet tehtäviä ja täytät Business Modell Canvas -taulukkoa. Koulutus toimii älypuhelimella, mutta tehtävien tekemiseen suosittelemme tietokonetta.

https://akatemia.4h-new.fi-p.seravo.com/koulutus/4h-yrityskoulutus-verkossa-1-op/


Onko sinulla yritysidea, jonka haluat toteuttaa? Tai oletko kiinnostunut yrittäjyydestä, mutta sopivaa yritysideaa ei vielä ole löytynyt? Ota yhteyttä 4H-yhdistykseen p. 050 371 42 06 tai sähköpostilla vierema@4h.fi, niin kartoitetaan yhdessä mahdollisuuksiasi ryhtyä 4H-yrittäjäksi!